keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Muistoja ja toiveita 4H toimintaan

Moikka! Oon Mari, 17-vuotias lukiolainen ja oon 4H:n nuorisojäsen yhdessä Sarian kanssa. Me käytiin tuossa muutama viikko sitten puhumassa meidän omista kokemuksista 4H:n suhteen sekä esittämässä  uusia ideoita. Tässä olisi hieman koontia ja kuvia siitä meidän esityksestä.

Me aloitettiin se meidän juttu kertomalla, että mitä hyvää me nähdään 4H:n toiminnassa. Seuraavia asioita nousi meidän mieleemme:

- Sponsoriyritykset (niiden olemasso-olo ja tuoma näkyvyys myös 4H:lle)
- Kerhot, erityisesti suunnitteilla olevat ja olleet teemakerhot esim. kasvimaakerho
- Päiväleirit
- Retket/erilaisissa tapahtumissa mukana olo
- Nuorille tarjottavat koulutukset esim. työpalvelu (dogsitter, kotipalvelu...)

Kuva retkeltä vuonna 2009
Hyvien puolien esittelyn jälkeen kerrottiin asioista, johin toivottiin jotain lisää ja esille nousi tuollaisia ajatuksia:

- mainostus/näkyvyys (kehitysehdotuksena: facebookissa mainostaminen, koulukeskuksella kuuluttaminen, mielenkiintoisemmat/silmille helpommin pomppaavat ilmoitukset, mainostaminen kaupassa)
- "pienet piirit" (tarkoittaen sitä, että samat lapset melkein kaikessa mukana, mikä on toisaalta hyvä, mutta uutta vertakin olisi kiva saada toimintaan mukaan)
- Uusia ideoita kerhoihin ja toimintaan
- Tosiasiassa harva nuori tietää 4H:sta (esim. omat kaverini ei ole läheskään kaikki perillä mitä teen, kun oon jossain 4H-jutussa mukana)
- Toiminta suunnattu enimmäkseen ala-asteikäisille, toivoisimme enemmän nimenomaa nuorten toimintaa

Saritan ottama syyskuva, joka oli esityksen kansilehden taustalla

Diaesitystä varten me kyseltiin hieman muutamalta nuorelta mitä heidän mielestään 4H tekee tai mitä se tarkoittaa ja saatiin vastauksiksi mm. että se on lasten kerho, siellä tehdään ruokaa ja yhteiskunnallista hyvää sekä että, tarkoittaako se 4 tuntia.. eli oikeita sekä vääriä vastauksia.

Me sitten pohdittiin sitä, mistä nuo yllä mainitsemat vastaukset johtuu ja meidän mielestä se johtui yksinkertaisesti siitä, että nuoret eivät tiedä 4H:n toiminnasta ja nuorille pitäisi saada enemmän toimintaa ja palveluja, jotka kiinnostaisivat heitä.

Meillä heräsi seuraavanlaisia ideoita, miten saisi nuorille enemmän toimintaa.

- Joku musiikkitapahtuma
- Koiranäyttely esim. MatchShow'n tyylinen
- Agilitykilpailu nuorille
- Valokuvauskurssi, jatkuva esim. viikottainen
- 4H-perhesähly tai muu vastaavanlainen urheilujuttu
- Koulutuksia lisää hyvin mainostettuna ja organisoituna
4H-vasikka sekin vuodelta 2009

Lopuksi me vielä muisteltiin omia 4H-kokemuksiamme ja sitä mitä meille on jäänyt käteen/mieleen 4H:sta. Me todettiin mm. että 4H:n kautta ollaan saatu paljon uusia kavereita, koettu retkillä hauskoja hetkiä ja hyviä muistoja, eläimetkin on tullut tutuiksi esim. 4H-vasikan kautta, sitten tietysti käytännön taitoja ja tietoa luonnosta ja ympäristöstä. 4H on ollut ainakin minulle lapsuuden tärkein harrastus.

Negatiivinen ajattelutapa syö onnistumiselta mahdollisuudet.
Voittajat eivät ole ihmisiä, jotka selviytyvät kaikesta epäonnistumatta, mutta ovat ihmisiä, jotka eivät koskaan luovuta.
4H-toiminta on juuri sitä mitä kasvoiltanne heijastuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti